понеділок, 3 березня 2014 р.

                                  З Масляною будьте здорові!

       Масляна – останній перед Великим постом тиждень – популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. Масляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни.
     Здавна в ці дні в Україні готують велику кількість млинців, налисників і вареників з сиром, щедро заправляють їх сметаною і маслом .  Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
      Народне свято Масляна святкували в селі Розумівка. Народ тут зібрався, щоб зиму провести й весну зустріти. Заміжні жінки влаштували складніший обряд «колодкування»: жінки приносили із собою «колодку» - невеличке поліно, яке обвивали полотном, прикрашали стрічками, паперовими квітами. Одна з жінок імітувала народження з поліна Колодія й з цього моменту веселе святкування вечорами тривало цілий тиждень, бо ж у понеділок «колодка» «народилася», у вівторок – «хрестилася», у середу відзначали «похрестини», у четвер «колодка» «помирала», у п’ятницю її «ховали», а в суботу «поминали». І попри ці сумні пригоди з «колодкою», веселилися цілий тиждень однаково. А також на святі співали веселі обрядові пісні в ігри грали.

     Активну участь приймали відвідувачі гуртків, молодь села, працівники культури. На святі гостей, запрошених та учасників дійства пригощали обрядовими  стравами млинцями та варениками з сиром зі сметаною.





Немає коментарів:

Дописати коментар