понеділок, 15 лютого 2016 р.

Година пам’яті
«Крізь пекло афганської війни»
     
«Очі туманить ядуча сльоза,
 руки скувала утома,
 палить їй душу афганська гроза
 Син не вернувся додому…»

       Такими хвилюючими словами розпочалася   година пам’яті «Крізь пекло афганської війни», присвячена 27 річниці виведення радянських військ з території ДРА.
       Скільки їх – юнаків – голубооких, русявих, чорнявих, одружених і тих, до яких не прийшло ще кохання, загинуло на тій землі. Щороку в цей день схилятимуть знамена над полеглими, подаватимуть на службу Божу за тих, що загинули, лунатимуть скупі тости тих, хто вижив. Вони згадуватимуть військову дружбу, людську честь, мужність побратимів. Попри смерть, втрату друзів, пролиту кров, вони по – доброму пам’ятатимуть Афган, який багато чого навчив їх. За довгих 10 років цієї війни на цвинтарях з’явилося багато свіжих могил з фотографіями юних облич. Останки загиблих воїнів привозили в оцинкованих гробах. І не було у батьків упевненості в тому, ховають вони свого сина чи когось іншого… І ще довго ятритимуть душу запитання без відповіді. Навіть на могильних плитах довго забороняли писати справжню причину загибелі. Не забудеться це горе, не від болить іще кілька поколінь.
    Пережита афганська війна – невід’ємна частина нашого минулого. І тільки ми можемо розповісти нинішньому поколінню про загиблих і тих, що залишилися живими. 15 лютого жителі нашого села та учні школи  вшановували світлу пам’ять нашого земляка Зеленька Василя, який загинув виконуючи інтернаціональний обов’язок.

   Захід проходив в народному музеї історії села Розумівка. Ьули запрошенні жителі села, учні Розумівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вчителі, директор школи,  голова сільської ради Христенко М.В. Створена в народному музеї села Розумівка експозиція «Афганістан – болить в душі моїй»,  виставка-роздум  в сільській бібліотеці «Афганська війна очима сьогодення».
      Всих загиблих на цій страшній війні було вшановано хвилиною мовчання...









Немає коментарів:

Дописати коментар