четвер, 22 червня 2023 р.

                                                   Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна

22 ЧЕРВНЯ ДЕНЬ СКОРБОТИ ТА ВШАНУВАННЯ
ПАМ'ТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ
       Сьогодні ми вшановуємо всіх співвітчизників, хто загинув в роки Другої Світової війни. Всіх, хто став жертвою на вівтарі двох знелюднілих систем. Україна тоді втратила від 8 до 10 мільйонів людей: загиблими на фронтах в боротьбі проти нацизму, закатованих в концентраційних сталінських або гітлерівських таборах, знищених за спротив або внаслідок геноциду.
         "Ніколи знову!" - визначив своє ставлення до війни український народ більш ніж 80 років тому. Як ми бачимо, це історична місія українців - боронити світ від зла, як тодішнього нацизму так і нинішнього рашизму.
        У 1941 році на війну було призвано 378 жителів сіл Розумівки і Миколаївка, з них загинуло 199. На знак вдячності односельцям у центрі села встановили обеліск. З односельців, які були призвані на фронт, додому повернулося менше половини. 5 січня 1944 189-ий гвардійський танковий полк визволив села Розумівку та Миколаївку від фашистських загарбників. На сільському кладовищі знаходиться братська могила, над якою встановлений пам’ятник невідомому солдату, у ній похований 171 воїн-визволитель села.
       Ми низько схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед сотнями тисяч наших земляків, які мужньо боролися на фронтах. Ми вшановуємо пам'ять усіх жертв цієї страшної війни. Нині наші воїни захисники знову нищать чергового ворога-нелюда, котрий зазіхнув на життя українського народу, його суверенітет та територіальну цілісність.
      Ми боремось за наше "НІКОЛИ ЗНОВУ!". Боремося і поборемо тільки шляхом здобуття перемоги України над російськими окупантами та країною-агресором.
СЛАВА І ЧЕСТЬ НАШИМ ГЕРОЯМ!!! ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ТА ШАНА ЗАГИБЛИМ!
                               

Історична година «А пам'ять священна…»

     Як німці згадують 22 червня 1941 року: «Скидувати бомби стало для мене потребою. Це щекоче нерви, прекрасне відчуття. Це так само прекрасно, наче когось застрелити”,- цитує військовополоненого під час Другої світової війни старшого лейтенанта вермахту книга “Солдати – протоколи битв, убивств та смертей” ( “Soldaten – Protokolle vom Kämpfen, Töten und Sterben” ). Це лише одна з численних розмов між німецькими солдатами, яку прослухали й запротоколювали британці з американцями. Загалом 150 тисяч протоколів створюють жахливу картину нелюдської ментальності багатьох в’язнів, котрі перебували в екстремальних умовах війни. Про ці жахливі події Другої світової війни ми говорили на історичній годині «А пам'ять священна…», ознайомилися з книгами на тематичній полиці «В серцях і книгах – пам’ять про війну», на якій було представлено художні та документальні твори про лихоліття війни.  







Немає коментарів:

Дописати коментар